ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ PEELING ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Το χημικό peeling προσώπου είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς θεραπείες στο ιατρείο του δερματολόγου και αυτό δεν είναι τυχαίο: πρόκειται για μια αποτελεσματική, ασφαλή και άμεση μέθοδο όπου ο ειδικός εφαρμόζει ένα ή περισσότερα χημικά οξέα στο δέρμα τα οποία προκαλούν απολέπιση των επιφανειακών στιβάδων του ωθώντας το παράλληλα να δημιουργήσει νέα επιδερμίδα, καλύτερης ποιότητας, και να παράξει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά δυσχρωμίες, διατεταμένοι πόροι, θαμπάδα, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βλάβες από τον ήλιο, ακόμα και ακμή στο πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ και τη ράχη των χεριών.
Το χημικό peeling γίνεται αυστηρά από τον δερματολόγο ο οποίος, γνωρίζοντας τις ανάγκες του δέρματός σας, θα επιλέξει ακριβώς τους χημικούς παράγοντες που θα «αναλάβουν» να σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να μην έχετε καμία απορία γύρω από τη διαδικασία, ρωτήσαμε την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Dr Χριστίνα Φωτιάδου MD, PhD, και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε το ραντεβού σας με τον ειδικό.
Τι ειναι το χημικο peeling;
Χημικό peeling ονομάζουμε τη διαδικασία εφαρμογής ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος προκειμένου να επιτευχθεί η ελεγχόμενη απομάκρυνση επιφανειακών, μέσων ή βαθύτερων στιβάδων του για ιατρικούς ή αισθητικούς λόγους.
Υπαρχουν διαφορετικοι τυποι χημικων peeling;
Τα χημικά peeling διακρίνονται ανάλογα με το βάθος διείσδυσης του χημικού παράγοντα που εφαρμόζεται σε τρεις κατηγορίες: α) επιφανειακά, (θηλώδες χόριο) β) μεσαίου βάθους (άνω δικτυωτό χόριο) και γ) βαθιά (μέσο δικτυωτό χόριο).
Ποια ειναι τα συστατικα που πρωταγωνιστουν σε αυτες τις θεραπειες; Και ποια κριτηρια σας οδηγουν να επιλεξετε εκεινο (ή εκεινα) που θα εφαρμοσετε σε καθε επιδερμιδα;
Στα επιφανειακά peeling χρησιμοποιούμε κυρίως α-υδροξυοξέα -AHAs (γλυκολικό οξύ έως 50% συγκέντρωση, γαλακτικό οξύ ή μανδελικό οξύ), β-υδροξυοξέα (όπως το σαλικυλικό οξύ έως 30%) ή α-κετοξέα όπως το πυρουβικό οξύ έως 50%. Στα μεσαίου βάθους peeling χρησιμοποιούμε γλυκολικό οξύ με συγκλεντρωση > 70%, Τριχλωροξικό οξύ συγκέντρωσηε έως 50% και Σαλικυλικό οξύ >30%. Σε ένα βαθύ peeling μπορεί να χρησιμοποιήσουμε Τριχλωροξικό οξύ συγκέντρωσης > 50% ή Φαινόλη.
Ποιες επιδερμιδες εχουν αναγκη το χημικο peeling; Και ποιες θα πρεπει να το αποφευγουν;
Οι βασικές ενδείξεις για τη διενέργεια χημικού peeling είναι η ενεργός ακμή ή ουλές αυτής, η ροδόχρους ακμή, το μέλασμα, οι ηλιακές φακές, οι εφηλίδες, οι επίπεδες σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις, ακτινικές υπερκερατώσεις, η χρονο-γήρανση αλλά και η φώτο-γήρανση. Αντίθετα το χημικό peeling θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα που είναι σε αγωγή με φάρμακα όπως η ισοτρετινοϊνη p.os, ή πάσχουν από ενεργό λοίμωξη του δέρματος (ερπητική ή άλλη) στη περιοχή που πρόκειται να γίνει η εφαρμογή. Ακόμη, οι σκούροι φωτότυποι κατά Fitzpatrick χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Υπαρχει περιορισμος στην ηλικια που μπορουμε να ξεκινησουμε τα χημικα peeling;
Τα χημικά peelings μπορούν να ξεκινήσουν από την εφηβική ηλικία οπότε κι αρχίζει να εμφανίζεται το πρόβλημα της ακμής.
Με ποια συχνοτητα γινεται;
Η συχνότητα με την οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται ένα χημικό peeling εξαρτάται από τον τύπο του και την ένδειξη για την οποία γίνεται. Τα επιφανειακά χημικά peelings μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε 1-6 εβδομάδες, τα μεσαίου βάθους κάθε 3-6 μήνες και 12-18 μήνες.
Μετα τη θεραπεια, χρειαζεται χρονος αποκαταστασης;
Ο χρόνος αποκατάστασης για τα επιφανειακά και μεσαίου βάθους peelings είναι 4-7 μέρες κατά την διάρκεια των οποίων πρέπει να εφαρμόζονται ειδικές ενυδατικές-καταπραϋντικές κρέμες και να αποφεύγεται εντελώς η έκθεση στον ήλιο.
Τι αποτελεσματα υποσχονται τα χημικα peeling;
Τα χημικά peeling βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος της περιοχής στην οποία εφαρμόστηκαν και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ένδειξη για την οποία πραγματοποιήθηκαν. Γενικά, αφήνουν το δέρμα απαλό, πιο φωτεινό με μεγαλύτερη ομοιομορφία στο χρώμα του και, φυσικά, με λιγότερες ρυτίδες.
Πως θα πρεπει να φροντιζουμε την επιδερμιδα μας μετα τη θεραπεια; Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο πρωτοκολλο;
Τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε μετά από ένα χημικό peeling εξαρτώνται από το είδος του peeling και τον τύπο του δέρματος του ασθενή αλλά ο βασικός τους στόχος είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη επανα-επιθηλιοποίηση του δέρματος και η αποφυγή λοιμώξεων. Έτσι, μπορεί να συστήσουμε κρύα, υγρά επιθέματα για τις πρώτες ώρες μετά την παρέμβαση και οπωσδήποτε καλή ενυδάτωση την επόμενη εβδομάδα με ειδικές επανορθωτικές-ενυδατικές κρέμες. Η αντιηλιακή προστασία με προϊόντα με φυσικά φίλτρα και δείκτη προστασίας SPF 50 είναι επίσης απαραίτητη. Οι ασθενείς που παθαίνουν συχνές υποτροπές από απλό έρπη (πχ. Επιχείλιο) θα πρέπει να λάβουν προληπτική αντιϊκή αγωγή διάρκειας μίας εβδομάδας μετά το peeling.
Ποια ειναι η διαφορα αναμεσα στα χημικα peeling που γινονται στο ιατρειο με εκεινα που κανουμε στο σπιτι;
Τα peeling που κάνουμε στο σπίτι συνήθως είναι μηχανικά peeling με κόκκους που σαφώς είναι πολύ λιγότερο επεμβατικά αλλά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.
Σας ενδιαφερει:
Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος της SkinCeuticals είναι συμβατά με τις κλινικές διαδικασίες και, φυσικά, με το χημικό peeling προσώπου. Ο δερματολόγος σας, θα σας προτείνει τα απαραίτητα προϊόντα για την προετοιμασία του δέρματός σας πριν την θεραπεία αλλά και μετά το τέλος της, με στόχο την πιο γρήγορη επούλωση, την μεγιστοποίηση και διατήρηση των αποτελεσμάτων για περισσότερο χρόνο. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας ο οποίος θα σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα SkinCeuticals ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας και το αποτέλεσμα που επιδιώκετε.
Ευχαριστούμε την Dr Φωτιάδου Χριστίνα MD, PhD, Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο (Χρυσοχόου 1, Λάρισα, τηλ: 2410553993), για τις πολύτιμες συμβουλές της.